Новини от бизнеса Предприемачество

Xerox с предложение към HP на стойност над 27 млн. долара

Носят се слухове, че Xerox вероятно има намерение да купи лидера на пазара за принтери и компютри – HP Inc. Компанията направи публично изявление, в което потвърждава, че текат преговори между двете страни и че ще направи всичко, което е в интерес на акционерите.

Ежедневникът “Уолстрийт джърнъл” публикува доклад, в който стана ясно, че Xerox се интересува от компанията за принтери и компютри, съобщавайки, че офертата може да надхвърли 27 милиарда долара.

От HP признаха, че в момента протичат дискусии между двете компании и че преди дни са получили писмо с оферта от Xerox. Странното в тази конкретна сделка е, че HP е компанията с много по-голям пазарен капацитет от 29 милиарда долара, докато Xerox е само малко над 8 милиарда долара.

След направено проучване, анализаторът на UBS – Мунжал Шах написа, че „консолидацията в печатната индустрия има смисъл“, като се има предвид както цялостният натиск върху индустрията, така и „доста големия“ брой конкуренти. Той отбелязва, че HP има повече от 40% пазарен дял на пазара на печатни принтери A4 (настолни принтери) и много по-малък дял от пазара на A3 (мрежови корпоративни принтери). За Xerox, анализаторът отбелязва, че има 15% от пазара на A3, изоставайки след Canon и Ricoh. Той също пояснява, че първите четири компании доставчици заедно представляват 60% от комбинирания пазар, като HP е с дял 21%, а Xerox – 10%.

Ето го и пълното изявление на HP относно създалата се ситуация:

“Както беше разгледано на последната среща на анализаторите на HP, ние имаме голямо доверие в нашата многогодишна стратегия и способността ни да позиционираме компанията за постоянен успех в развиваща се индустрия, особено предвид множеството налични инструменти за създаването на стойност. В тази връзка провеждаме разговори „от време на време“ с Xerox Holdings Corporation за потенциална бизнес комбинация. Ние добре обмислихме всички варианти и съвсем скоро получихме предложение. Имаме данни за предприемане на действия, но ще продължим да обмисляме предложението, с поглед към това, което е в най-голям интерес на всички наши акционери.”

Hewlett-Packard се разделя на две компании през 2014 г. – HP Inc., насочена към принтери и персонални компютри и HP Enterprise, насочена към сървъри и корпоративни софтуери.

Днес акциите на HP са се повишили с 6.36%, а акциите на Xerox – с 3.55%.

И двете компании са изправени пред трудности, тъй като търсенето на печатни документи и мастило намаля. И HP и Xerox се опитват да намалят разходите, за да увеличат резултатите  си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *